30 Ocak 2011 Pazar

Nişastalı Kurabiye Tarifi


Malzemeler


1 paket margarin
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
3 yumurta
3,5 su bardağı nişasta
1 paket vanilya


Hazırlanışı


Margarin eritilir. Eritilen margarin soğuduktan sonra diğer malzemeler karıştırılır ve şekil verilir. Yağlı kağıt serdiğimiz tepside pişirilir. Üzerini pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun..


 


 

29 Ocak 2011 Cumartesi

Kıymalı Yeşil Mercimek Tarifi

Malzemeler


Bir kâse yeşil mercimek,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı salça,
100-150 gr kıyma,
5-6 tane kuru biber, tuz


Hazırlanışı


Yeşil mercimeği ayıkladıktan sonra yıkayıp suyunu süzdürün.


Yıkadığınız mercimekleri tencereye koyun üzerine 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ gezdirin. Sonra kaşıkla karıştırarak mercimeklerin hepsinin yağlanmasını sağlayın.


Mercimekleri 2-3 saat veya daha fazla yağlanmış olarak beklettikten sonra üzerine iki-üç parmak geçecek kadar su koyup mercimekleri haşlayın.(arada kontrol edin mercimekler çok pişip dağılmasın)


Başka bir tencerede sırasıyla soğan, kıyma ve salçayı kavurun. Üzerine kuru biberleri ve haşladığınız mercimeği suyu ile ilave edin. Suyu az gelirse biraz sıcak su ilave edin. Tuzunu da ayarladıktan sonra mercimekleri suyu ile özleşene kadar pişirin.


Not: mercimeği yağlayıp biraz bu şekilde bekletirseniz haşladığınız mercimeğin suyu çok kararmadığı için suyunu dökmeniz gerekmiyor.


bir çoğunuzun sevmediğini biliyorum ama lütfen  yapın siz yerseniz çocuklarınız da yer, çok faydalı…

28 Ocak 2011 Cuma

Elmalı Kurabiye Tarifi

Malzemeler


1 paket margarin
3 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı toz şeker
Aldığı kadar un
4 elma
1 tatlı kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı toz şeker


Hazırlanışı


Önce margarinimizi eritiyoruz.Sonra yumurtayı,şekeri ve margarini çukur bir kapta iyice karıştırıyoruz.Üzerine kabartma tozunu ve alabildiği kadar un ekleyip,çok sert olmayan bir hamur el ediyoruz. 5-10 dakika dinlendirdikten sonra elmaları soyup rendeliyoruz,2 kaşık şekeri ve tarçınıda ekleyip elmaları kavuruyoruz. Daha sonra hamuru merdane ile açıp, üçgen şeklinde kesiyoruz ve elmalı harçtan koyup sarıyoruz, az yağladığımız tepsiye dizip 180 derce fırında üstü pembeleşinceye kadar pişirip pudra şekeri ile süslüyoruz.


AFİYET OLSUN…

27 Ocak 2011 Perşembe

Kolay Kurabiye Tarifi

Malzemeler125 gram margarin(oda ısısında)1 paket vanilya1 paket kabartma tozuYarım su bardağı kadar pudra şekeri1 adet limon ve portakal kabuğu rendesiAldığı kadar unÜstü için;Tarçınla karıştırılmış pudra şekeriHazırlanışıOda ısısındaki margarine pudra şekeri ilave edip iyice yoğurun krema gibi olunca azar azar ununu, vanilya ve kabartma tozunu katın. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamındaki hamuru özleşene kadar yoğurun. İstediğiniz şekli verip 175 derecelik fırında çok hafif pembeleşene kadar pişirin un kurabiyesinden biraz daha pembe olacak. İster ılıkken tarçınlı pudra şekeri serpin ister servise hazırlarken tercih sizin….Ben pudra şekeri tercih ettim siz başka şekilde de süsleyebilirsiniz veya sade şekilde yiyebilirsiniz.

 

Kabak Oturtma Tarifi

Malzemeler


1 Kilo kabak
3 adet domates
2 adet sivri biber
1 adet soğan
150 veya 120 gram  kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
Kabakları kızartmak için sıvı yağ
Tuz, karabiber, 2 bardak sıcak su


Hazırlanışı

Kabakları ister soyun,ister kazıyın onları halka halka kesin kızgın yağda çok kararmayacak şekilde kızartın yağı süzülecek şekilde  süzgece koyun.En az 1 saat bekletin.Soğanı ve biberi ince ince kıyın.Kıymayı,soğanı ve biberi tencereye hiç yağ koymadan kısık ateşte içine yarım kahve fincanı su ekleyerek kavurun arda karıştırın ki dibi tutmasın.Etin yağı ve eklediğiniz su kıymayı kavurmaya yetecektir.İyice kavrulunca küp küp kesilmiş domatesleri ilave edin,biraz çevirip salçasını ekleyin,domatesler pişene kadar kaynatın.Tuzunu ve karabiberi ekleyin.Kavrulan kıymayı tencerenin bir tarafına toplayın ve yağı süzülmüş kabakların yarısını alta dizin kıymayı üstüne yayın geri kalan kabakları üste dizin yani kıyma iki kabak sırasının arasında kalsın.Tencereye 2 bardak sıcak su koyup ocağın altını kısın arada bir yemek kaşığını aralara batırarak suyu her tarafa dağılmasını sağlayın.20 Dakika içinde yemeğiniz hazır.Sulu istersiniz daha az süre pişirebilirsiniz benim gibi daha az sulu seviyorsanız tencerenin kapağını açar 5 dakika daha kaynatırsınız.Yemeği servis ederken mutlaka üstüne sarmısaklı yoğurt dökün tadına bayılacaksanız.Not:Kabağın yağını süzdürmek zorunda değilsiniz isterseniz  kızartıp tencereye dizip kıymayı  üstüne yayıp pişirebilirsiniz.Benim yağlı olmasın diye yaptığım bir şey çalışan bayanlar biri kızarırken diğerini kavurup hemen pişirebilirler

Tavuk Büryan Nasıl Yapılır

Malzemeler

2 bardak pirinç,
1 tane orta boy soğan,
1 paket tavuk baget veya but,
1 çorba kaşığı nane,
125 gram margarin,tuz,
4 bardak sıcak su


Hazırlanışı


İlk önce pirinçleri sıcak suda bekletin ve tavukları haşlayın.
Soğanı rendeleyin veya çok ince kıyın.Kavrulan soğana naneyi ve pirinci katıp biraz kavurun.Tuzunu ilave edin.
Pirinci yayıp tavuk koyacağınız yerdeki pirinci biraz açın.Tavukları yerleştirin.Sıcak suyu ekleyip biraz ocakta kaynatın.
200derecelik fırında tavuklar kızarıp pirinç suyunu çekene kadar bekletin.
Benim anne tarafım Yugoslav göçmeni ve bizlerde bu pilav çok sevilir.Şiddetle tavsiye edeceğim bir pilav veya kebap çeşididir.
NOT:İsteyen bu tarifi et ile de yapabilir.

26 Ocak 2011 Çarşamba

Tavuk Sarma Tarifi


Malzemeler


Yarım kilo tavuk göğsü


içi için:
4 dilim kaşar peyniri
2 yemek kaşığı bezelye


sosu için;
2 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı tavuk baharatı
1 tatlı kaşığı salça
yarım çay bardağından biraz az sıvı yağ
biraz tuz(tavuk baharati tuzluysa tuzu cok az ekleyin)


Hazırlanışı


Sos malzemelerini karıştırın, tavukları boyuna çeyrek somunu açar gibi açın sosa bulayın, tavuğun üzerine bir poşet koyarak ezmeden et döver gibi dövün, çok ezmeyin parçalanmasın, yassı bir şekil alan tavuğumuza az az iç malzemeyi paylaştırın, kenarlarını içe koyarak sarın, 10 dakika dinlendirin, kısık ateşte kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun..

22 Ocak 2011 Cumartesi

İşkembe Çorbası Tarifi

İşkembe Çorbası Malzemeleri :

Malzemeler:

Malzemeler: 500 gr dana yada koyun işkembe 2 yemek kaşığı tereyağı 2-3 diş sarımsak 1 ortaboy soğan Yarım limon 2 yemek kaşığı un Üzeri için: 3 yemek kaşığı tereyağı Kırmızı pul yada toz biber

İşkembe Çorbası Tarifi :
Yapılışı: Temizlenmiş işkembeyi 3-4 su yıkayın. Derin ve geniş bir tencereye işkembenin üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su koyun, tuzunu, sarımsağı, kabuğu soyulmuş limonu ve 4’e bölünmüş soğanı ekleyerek işkembe yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın (kaynarken üzerinde biriken köpükleri kaşıkla alın). Pişen işkembeyi kesme tahtasında kesme şeker büyüklüğünde parçalara ayırın ve bir kaba alın. Kalan suyu süzün ve tencereyte geri aktarın. Başka bir tencerede Tereyağını ve unu kokusu çıkana kadar kavurun , süzdüğümüz işkembe suyundan kepçe yardımıyla azar azar ekleyerek (unun topaklanmaması için) hızlıca çırpın. Tüm suyu ekledikten sonra işkembe parçalarını ekleyin. 15 dk. daha kaynatın. Küçük bir cezvede kırmızı biber ve tereyağını kavurarak çorbanın üzerinde gezdirin. İsteğe göre çorbayı servis tabaklarına alırken yanında dövülmüş sarımsak ve sirke sosu ikram edin.

Diğer birbirinden güzel ve lezzetli çorba tarifleri için web sitemizin çorba tarifleri kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

İşkembe çorbası ne zaman içilir elbette rakı içildikten sonra :)) Peki rakı nasıl içilir ?

Alkole her ne kadar karşı olsamda bu kadar arama hacmi yüksek olan bir konuyu web sitemizde bulunduralım istedik.

Rakı İçmenin İncelikleri

Vakit akşam vakti ve güneş veda etti yeryüzüne. Şimdi Köşe çekilip arkadaşlarla muhabbet kurma zamanı. Muhabbeti güzelleştirmek için ise hafiften bir müzik ve yanında Aslan Sütü gerek.Rakı Masasında aşağıdaki yazıda pek önerilmesede ben en çok şalgam ile içmeyi severim. Yanında Hataydan gelen Boğma Rakı’da olduktan sonra demeyin Keyfime.



Rakı Masası Adabı

Rakıyı güneş battıktan sonra, yavaş yavaş ve muhabbet eşliğinde içmeli…

Rakıdan küçük küçük yudumlar alınır… Bülent Ersoy öyle içiyor diye bir dikişte bir duble rakıyı içmek makbul değildir…

Buz gibi şişeden bardağa çevire çevire dökülür ve o nefis kokunun daha fazla yayılması sağlanır…

Bardağa konulan rakının yarısı kadar su konması makbuldür…

İlk yudumu aldıktan sonra ağızda bekletip, dişlerin arasından derin bir nefes alınırki akciğerler de nasibini alsın…

Masada yaşça en büyük kişi rakı kadehini tokuşturmak için kaldırmadan rakı kadehleri masadan kalkmaz…

Rakı sofrasında planlı, programlı ciddi işler konuşulmaz. Geyik muhabbeti yapılır, memleket kurtarılır, anılar tazelenir, dedikodu yapılır…

küllüğüne zeytin çekirdeği, sıkılmış limon kabuğu konmaz…
İçilen kahve fincanında, tabağında sigara söndürülmez…

Rakı kadehine önce rakı, sonra su, daha sonra da (konmasa daha iyi olur ama)buz konur…
Bu sırayı bozarsanız, anason kadehin üzerine çıkar, rakının hem tadı hem keyfi kaçar… Rakıdan anlayanların,Antalya meyhanelerinde garsonluğa soyunanlara bunu anlatması gerekir…

İcmeye başlamadan önce aperatif birşeyler yenmelidir. Favori
zeytinyağlılardır. Zeytinyağı, mide dolmaya başladıkça üste çıkarak,alkolün genzinize doğru gelmesini engeller…

Rakıya buz koymak yanlıştır. Buz rakının içindeki suyla alkolü aynı oranda etkilemediği için daha seyrek olan alkol üste çıkar. İdeal karışım bozulmuş olur. En uygunu rakıya soğuk su koymaktır…

Rakı sofrasında kadeh yalnızca bir defa tokuşturulur. Hadi bakalım
hoşgeldiniz vs. falan diye…Bundan sonra kadeh tokuşturulmaz sadece kaldırılır…

Masaya yeni birisi eklendiğinde ise tekrar kadeh tokuşturulabilir…

Rakı şalgam suyuyla içilmez!… (taslağa dahil değil)

Mezesiz rakı içilmez. Ben akşamcıyım, öyle bir kadehlik keyfim var
diyorsanız gidin bira filan için…



Şişe numarasının önemi yoktur. Zira ilk damıtılan rakı, 01 numaraya denk gelmez…

Rakı masasına avuç içiyle ya da yumrukla vurulmaz…

Bağıra çağıra, Böğüre öğüre konuşulmaz… Sakin olmak, efendi takılmak gerek…

Önce kendine gel, sonra meyhaneye
Kalender ol da gir kalenderhaneye
Bu yol kendini yenmişlerin yoludur
Çiğsen başka bir yere git eğlenmeye

Rakı bardağı boş beklemez… Evet masadan kalkarken bile dibinde biraz bırakılır…

Usul, adap bilen en genç kişinin saki olması adettendir, büyüklere (ki büyüklük kavramı orada anlam bulur) sakilik yaptırılmaz… Ev sahibi olsa bile…

Şişede kalan son rakı damlasına kadar eşit paylaştırılır, daha da içmek isteniyorsa bu paylaştırma ritüeline girilmeden yenisi sipariş edilir…

Rakı sizi ne zaman sarhoş edeceğini zamanında söyleyen bir içkidir,bunu farkettiğiniz zaman yanınızdakilere söylemeli, ya da izin isteyip kalkıp gitmelisiniz, ama eğer sizin kalkmanız masayı dağıtacaksa ölseniz bile orayı terketmeyin… Çünkü rakı masasından tuvalete gitmek için bile zar zor kalkılır, hoş karşılanmaz…

Rakı masasında bira, şarap gibi başka alkollü içecekler (masada sosyetik hanımefendiler olsa dahi) olmaz…

Her nevi ızgara balık (çupra, levrek, istrongilos) uğurlu yemeği,hususi nihavend ve rast makamından sanat musikisi eserleri uğurlu nağmesi, akordeon, keman ve ud da uğurlu çalgısı olan rakının, uğurlu cl’si 70′dir…

Rakı yanlız başına içilen bir içki değil, meze ile birlikte yavaş (sindire sindire) içilen bir içkidir…

Mide ve beyne belirli bir etki yaptıktan sonra insan keyiflenir ve güzel sohbetlere yönelir…Yani hem anlatır hem dinler… Böylece rakı sofrası en az iki kişinin katıldığı toplu bir eylem, karşılıklı konuşmalara dayandığı için demokratik bir forum, evrensel ve kişisel sorunların ortaya getirildiği, fikir alıp verilen, insanın kendisi ile yüksek sesle düşünerek hesaplaştığı bir tür psikolojik grup terapisi olmaktadır…

Unutulmamalıdır ki rakı sofrası saygın bir cemiyettir… Buraya katılan hem bu meclise kabul edildiği için saygı gören bir kişiliğe sahip demektir hem de diğerlerine karşı saygılı olmak zorundadır…

Herhangi bir marka rakı içilirken başka bir markayı övmemek önemlidir,aksi yapıldığında, o an yudumlanan nimete hakarette bulunulmaktadır,yanlıştır…

En büyük mezesi muhabbettir… Muhabbet konusu “bi kız vardı, 5 yıl sevdim, yüzüme bile bakmadı” gibi duygusal ağırlıklı olabileceği gibi,”bu güneş niye hep doğudan doğuyo batıdan batıyo?” gibi yarı-felsefi konular da olabilir…

Tam yağlı koyun peynirinin üzerine kırmızı toz biberle renklendirilmiş sarımsaklı zeytinyaği süslemesi… Turşu gibi ekşi mezelerde yine rakının kendine has tatlı nefasetini dengeler, damarlarınızı büzer anasonla dost olur, buna misal olarak dağ lahanası turşusu verilebilir…

Yarasın
Ustalara göre rakı içmenin incelikleri…

Vefa Zat
• Rakı sofrası yemek sofrası değildir. İyi bir akşamcı, yemeğini çilingir sofrasından kalktıktan sonra yer.
• İçindeki anason tiryakilik yapar. Rakıcıların başka içkilerden tat alamamasının nedeni anasondur.
• Her meyhane “Rakı Üniversitesi”nin bir fakültesidir. Yakup, Refik, Sefa iyi fakültelerdir.

Deniz Gürsoy
• 44-52 beden arası ceket giyen erkekler 2 duble, 52’den büyük ceket giyen erkekler ise 3 duble içebilirler.
• Rakı fondip yapılmaz, yanında salam, sosis, jambon gibi etler yenmez.
• Rakı sofrasının sonunda tatlı meyve yemek doğru değil. Alkol zaten yakılınca şekere dönüşeceğinden buna ek tatlı alınmaz.
• Akşamdan kalma olmak istemiyorsanız içtiğiniz rakının 4 buçuk misli su için ve çok yemek yemeyin.

Ömer Nida
• En iyi mezesi peynir ve kavundur. Ama ikisi de gaz yapar. Ben kavun yüzünden masada kalmış çok akşamcı tanıdım.
• Kadınların yüzde 90’ı acemi görünmemek için rakıyı sek içer. Taktikleri de rakıyı ağzında bekletip, çaktırmadan su ile karıştırmaktır. Bunu, rakıyı sek içtiği halde önündeki suyun habire bitmesinden anlarsınız.